Falafel

Köttfri Måndag; Falafel på veckomenyn.

Sitter äntligen och har lite tid att skriva ner mitt recept på dessa goda kikärtsbollar!

Jag visste först inte ens vad en Falafel var till en början. Det var så sent som år 1997 och när jag var på väg hem till Eva, en av mina vänner som gick bort i brandkatastrofen här i Göteborg 1998, som jag blev introducerad till Falafel för första gången. Hon bad mig att snälla gå förbi Hjällbo Pizzeria för att köpa med mig en Falafel med Starksås på sitt gulliga sätt då hon inte kunde uttala R. Jag fattade inte vad hon pratade om men hon upprepade; Säg bara att du vill ha en Falafel med starksås! Okey då, sa jag och gick in och beställde när jag kom fram till Hjällbo där hon bodde. Och så fick jag en påse med en rulle inlindad i aluminiumfolie i. Minns att det luktade jättegott men fortfarande visste jag inte vad det var! Väl hemma hos henne tog hon tacksamt emot sin efterlängtade falafelrulle och kunde inte förstå att jag aldrig smakat på en! Hon delade den i mitten och gav mig halva och det är sen dess som jag vet hur gott falafel är och hur en riktigt god ska smaka! Det har blivit en hel del falafel sen dess må jag säga men alla har inte alltid varit goda. Bara de från Hjällbo som jag personligen tycker haft de bästa i alla dessa år med samma ägare.

Var och käkade falafel med min son för ett par veckor sedan. Han hade aldrig smakat förr och var nyfiken men tyvärr var dessa som vi åt inget mer än en stor besvikelse. De var bara sura och smaklösa och långt ifrån vad en falafel ska smaka! Jag lovade honom att jag skulle göra riktiga Falafel till honom en dag.

Det fick han idag och han tyckte minsann att dessa var mycket mycket godare! OCH, det här receptet jag nu delar med mig kunde lika gärna varit från pizzerian i Hjällbo! Fast det kommer från min mamma som gav mig det för evigheter sen. Tänk att jag samlat på mig recept sen jag gick i högstadiet! Jag är 36 år nu så vi snackar över 20 år! Inte konstigt att min låda är proppfull med recept vilket även är en utav anledningarna till varför jag börjat skriva ner dem här istället.

Här är mitt recept på;

img_5881

Falafel

5 dl kikärtor

1 stor gul lök

3-4 vitlöksklyftor

ca 1 dl hackad persilja

2 msk hackad koriander

1/2 dl falafelkrydda (finns färdig att köpa av t.ex märket Sevan)

2 tsk bakpulver

ca 1,5 tsk salt

liten skvätt vatten

olja att fritera i

Gör såhär;

Lägg kikärtorna i blöt dagen innan du ska tillaga Falafeln!

Sila av vattnet och skölj dem ordentligt.

Kör sedan kikärtorna i en matberedare tills de är riktigt malda och du får en slät smet.

Kör gärna även gul lök, vitlök, persilja och koriander i matberedaren för att slippa stora lökbitar och småkvistar från örterna som lossnar. Smeten blir extra slät och lättare att fritera. Blanda sedan allt tillsammans och tillsätt falafelkryddan samt bakpulver och salt efter smak.

Tillsätt en liten skvätt vatten så att inte smeten blir för torr när du ska forma ”bollarna”

Låt vila i kylskåp minst 30 min innan det är dags att forma dem.

Jag formade dem med hjälp av en sked och handflatan till lite mer ovala bollar i lagom storlek.

Fritera i het olja tills de fått en fin gyllenbrun färg.

Servera med bröd, ris eller pommes, isbergssallad, färsk bladpersilja, gurka, tomat, inlagd majrova (får inte fattas!), libanesisk saltgurka och andra valfria favorit grönsaker. Och självklart en mumsig sås som exempelvis Tahini, kebab- eller vitlökssås!

Jag vill gärna ha Ayran till min Falafel. Det är nästan ett måste! Kan köpas färdigt men är jättelätt att göra själv.

(Ayran: Turkisk yoghurtsdrink som dricks vid måltider)

Hayaaat, så gott!! 😍✨👌🏽

Enjoy!

Buen Provecho! – Smaklig Måltid!

Kram, Carolina❣️👩🏽‍🍳

Tips! Du kan göra egen falafelkrydda. Det räcker i princip att tillägga salt, peppar och kummin utöver de färska kryddorna som ger mycket smak, färg och karaktär till bollarna just för att de är färska. Men tillsammans med den färdiga kryddpåsen som innehåller andra goda kryddor och som dessutom luktar så gott blev resultatet helt fantastiskt goda falafel!

❤️

1981-1998

Vila i Ro min vän

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s