Mandelfisk

Den här fisken som serverades i skolan för längesen älskade jag! Det var verkligen en favorit!

Har i många år letat efter ett recept som kanske kan likna men aldrig hittat något som fallit mig i smaken. Vet att det funnits en gratäng från Findus att köpa som fryst färdigrätt men det har inte riktigt varit samma som just den vi fick i skolan.

Jag fick frågan av en gammal klasskamrat för ett tag sedan om inte jag hade recept på Mandelfisken från skolan. Det hade jag inte men tänkte då att jag bara måste försöka mig på att återskapa ett recept på denna goda fisken!

Så här är mitt recept och jag lovar er att den smakar precis så som jag minns den! Den ända skillnaden är att mandelspånet inte har något skal kvar så som den från skolan hade.

Jag har köpt fryst torskrygg i portionsbitar som jag tinade upp men nästa gång skulle jag vilja testa att köpa en hel sida eller stor bit torsk, eller kanske sej, för att kunna baka av fisken hel med det här ljuvliga smör-ströbrödstäcket och dela själv när man tar. Men det har ingen större betydelse. Fisken är ljuvlig!

Tyckte inte att det behövdes någon sås till eftersom det är mycket smör i ströbrödet men om man ändå vill så kan jag tänka mig att en citronsås eller vitvinssås skulle passa.

Jag minns faktiskt inte att vi fick någon sås till men har nu i efterhand fått höra att vi fick brynt smör till eller skirat smör/ ”smörsås”. Kan nog stämma men jag måste ha skippat den i så fall. Blir säkert ännu godare med ännu mera smör på!

🥰

Mandelfisk

Ingredienser, ca 6-7 portioner

• ca 1 kg torskrygg

• salt & vitpeppar efter smak

• lite vitlökspulver

Till ströbrödsblandningen,

• 200 g smör

• 4 dl ströbröd

• 1 klick tomatpuré, ca 1 tsk

• juicen av 1 hel pressad citron

• 1/2 tsk paprikapulver

• 1/2 tsk salt

• malen svartpeppar

• ca 1 dl mandelspån att toppa med

Gör såhär;

1. Börja med att sätta på ugnen på 150°c, över och undervärme.

2. Smält 200 gram smör i en kastrull.

3. Häll i 4 dl ströbröd och blanda ihop med en klick tomatpuré, citron, paprikapulver, salt & peppar. Rör ihop till en slät och jämn röra. Smaka av och se om det behövs mer salt eller citron.

4. Lägg din fisk tätt ihop i en smörad ugnsform. Salta och peppra fisken efter smak samt ha på lite vitlökspulver.

5. Bred på ströbrödsblandningen över fisken, fint och jämt som ett täcke.

6. Strö på mandelspån över och in i mitten av ugnen 25-30 min.

7. Höj värmen till högsta samt ändra till grilläge de sista 1-2 minuter för att få färg på mandelspånet. Håll koll för det går fort!

Servera med t.ex kokt potatis, gröna ärtor och citronklyfta.

🥰

Smaklig Måltid!

❤️

Kram, Carolina.

2 kommentarer Lägg till din

 1. fernandob montenegro skriver:

  Gracias Carroliña extraordinario ❤️

  Hämta Outlook för iOS
  ________________________________

  Gillad av 1 person

  1. Gracias ❤️ ojalá lo pruebes! Es muy ricou!!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s