Chemilico

Här har vi ännu en klassisk chilensk steak sandwich. Nämligen: Chemilico.

Med sin klassiska kombination av mört och saftigt stekt nötkött, söt karamelliserad lök och ett krämigt stekt ägg blir denna mackan absolut oemotståndligt god!

Chile är ett land med många fantastiska maträtter som jag berättat om tidigare i mina chilenska recept. Bland dessa finns en egen gastronomisk värld av typiska chilenska mackor/ sandwich och som faktiskt utmärker just Chile för att vara ”El país de los Sándwich” vilket betyder ungefär: Sandwicharnas Land…

Hur som helst. Prova den här! Ni kommer inte att ångra er.

🥰

Chemilico

Ingredienser till 2 st

• 300-400 g nötkött t.ex entrecote, ryggbiff eller lövbiff

• 2 st valfria frallor, t.ex minibaguette, rundstycke, ciabatta eller Pan Amasado (chilenskt hembakat bröd)

• 1 stor gul lök

• 2 ägg

• salt efter smak

Övrigt;

• vitlök

• torkad oregano

• svartpeppar

• chili

• smör och/ eller olja att steka i

Gör såhär;

1. Börja med att strimla gul löken och stek den långsamt på medellåg värme tills den blir karamelliserad. Salta och krydda löken efter smak med t.ex lite torkad oregano, chili, peppar eller en skvätt soja.

2. Under tiden löken steks, fixa till ditt kött. Putsa, skiva till tjocka eller tunna biffar helt efter eget tycke. (Om inte den redan är färdigskivad)

3. Skiva upp ditt bröd så att du har en under- och överdel. Ställ åt sidan.

4. Stek köttet efter smak med salt, eventuellt lite vitlök på medelhög värme. Peppra gärna efter så att pepparn inte bränns. Håll koll och rör om löken då och då!

5. Stek ett par ägg antingen i samma stekpanna som köttet stekts i eller i en annan. Rosta gärna även brödet i stekpannan så att brödet får suga åt sig smak från köttsaften men också för att det ska få en lite frasig yta.

6. Lägg generöst med kött på underdelen av brödet följt av önskad mängd lök, ett stekt ägg och toppa med överdelen av brödet.

Tryck gärna till lite så att äggulan spricker och rinner ner som en krämig sås…… 🤪

Smaklig Måltid!

♥️

Kram, Carolina.

🇨🇱🍔🇸🇪

Jag använde entrecote som jag skivade i tjocka skivor, saltade och stekte med olja och smör i en het stekpanna. Lät dem få stekyta på bägge sidor. Sedan sänkte jag värmen till medel, nr 5. (Min spis går upp till 9)

Jag stekte ca två minuter och vände köttet, två minuter på andra sidan och vände igen samtidigt som jag med en sked hällde smör på köttet. Hade även i en vitlöksklyfta i stekpannan. Upprepade detta tills köttet kändes bra. Gillar mitt kött Medium/ Medium well. Lät det vila innan jag skar upp till lite tunnare skivor och sedan stekte jag faktiskt på skivorna lite till för att jag ville det. 🥰

Om ni använder lövbiff så bör biffarna stekas hastigt och vändas så fort det kommer upp blod på ovansidan. En eller två minuter knappt på varje sida.

Alternativ; skiva eller strimla köttet och stek efter smak.

Lånad bild.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s