Pernil a la Chilena

I Chile är fläsklägg mycket traditionellt då det framför allt serveras under nationaldagsfirandet men även vid andra tillfällen och olika festligheter. En god och familjär middagsbjudning med kokt fläsklägg serverat med potatis och Aji salsa är bland de vanligaste och mest uppskattade måltiderna. Eller när man går ut och äter i en s.k ”Sandwicheria” så finns det olika typer av smörgåsar med fläsklägg att välja mellan. En klassiker är till exempel Sandwich de Pernil con Palta på en Sopaipilla eller Marraqueta.

Jag minns att min farmor brukade ha fläsklägg i sitt kylskåp som pålägg. Det är vanligt att man köper hem och tillagar bara för att t.ex äta med bröd, istället för skinka. Eller om det blir över från den där familjära middagen så blir ju det perfekt att ha på mackan! Det är SÅ gott!

I Chile köper man inte fläsklägget färdig rimmat utan man får rimma själv, antingen med natriumnitrit för att få den fina rosa färgen eller salt och socker eller helt enkelt bara koka med salt. Det är en process som jag gärna skippar då köttet rimmas minst under 12 timmar.

Sedan kan man koka som vanligt och smaksätta kokningen precis som man vill. Jag har använt bland annat lite lagerblad och selleri. Men det är upp till en själv vad man vill använda för kryddor. Bara rimmad/ saltad är också gott. Fläsklägget på chilensk vis ska man smaksätta med Aji i efterhand. Man penslar vanligtvis på en salsa sås på Aji Cacho de Cabra. Det är den vanligaste chilifrukten man använder i Chile. Eller med Pebre.

Jag brukar som alternativ till Aji Salsa använda sambal oelek.

Pernil Cocido/ Kokt Fläsklägg på Chilenskt vis

Ingredienser, 2-4 portioner

• 1 fläsklägg á ca 2 kg

• 1-2 lagerblad

• 1-2 bladkvistar från selleristjälk

• 1 gul lök

• 5-10 svartpepparkorn/ halv tsk

Salsa Sås;

• 1/2 dl Aji salsa eller sambal oelek

• 2-3 msk valfri vinäger efter smak, t.ex rödvins eller vitvins

• 1-2 msk olivolja/ valfri olja

• 1 tsk torkad oregano

• 1 tsk paprikapulver

• 1/2 tsk spiskummin

• 1/2 vitlöksklyfta, pressad

• salt & peppar efter smak

Valfritt;

• hackad koriander

Tillbehör, övrigt;

• bröd, t.ex baguette

• kokt potatis

• sallad

Gör såhär,

1. Värm upp vatten på medelvärme i en stor och rymlig gryta med lagerblad, selleri blad, svartpeppar och lök.

(Detta är helt valfritt, man kan utesluta smaksättningen och koka utan. Köttet är oftast redan saltat i lake och går utmärkt att tillaga bara så.)

2. När vattnet börjar sjuda eller nått en temperatur på runt 75-80°, lägg då i fläsklägget försiktigt i grytan. Låt sedan sjuda långsamt tills att fläsklägget når en innertemperatur på 65° eller koka ungefär 2,5 – 3 timmar tills skinnet är så mjukt att du bara kan dra av det .

3. Låt svalna lite grann, gärna i grytan men annars kan man ta ur grytan och lägga på ett fat så svalnar den snabbare. (Låter man den svalna i grytan så blir den ännu mörare! 😉)

4. Blanda ihop ingredienserna till Aji salsa såsen. Smaka av.

5. Lägg upp fläsklägget på ett fat och pensla på lite av salsan runtom.

Detta är dock frivilligt om man inte vill ha det så starkt men det är vanligt att man gör det. Det ger den typiska smaken och utseendet till denna rätt men många väljer att lägga salsan individuellt, dvs på sin egna tallrik vid servering.

Servera t.ex med kokt potatis, en god sallad och Aji Salsa.

Andra alternativ att servera med är bröd, t.ex baguette. Finns olika typiska varianter av smörgåsar med Pernil/ Fläsklägg. Till exempel med avokado, skivad tomat, majonnäs, eller en simpel med bara kött och Aji salsa eller pebre. Etc etc….

Så gott!!!

😋🇨🇱😋🇨🇱😋🇨🇱

Smaklig Måltid!

♥️

Kram, Carolina.

♥️

2 kommentarer Lägg till din

 1. Sebastián skriver:

  Hola mi nombre es Sebastian y Vivo en Estocolmo 🙂
  Solo te quería decir que me encantan tus recetas ya que me acercan un poco a Chile .

  Saludos y sigue así 🇨🇱

  Gillad av 1 person

  1. Hola!
   Muchas gracias! Me alegra saber que le gusten mis recetas! ♥️🙏🏾 🥰

   Saludos, Carolina.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s