Ensalada a La Chilena

Den här salladen är jättepopulär i Chile. Den serveras till all typ av mat så som grytor, grillat kött med mera.

Det finns små detaljer som kan skilja beroende på vem som gör salladen. T.ex tillsätts ibland chili för att få lite sting i den. En del skippar koriander av olika anledningar och gör salladen endast med lök och tomat.

Även på vilket sätt man vill ha löken varierar. Man gör oftast löken mildare för att få bort det skarpa och starka i den och det finns olika metoder att göra detta på. Man kan t.ex hälla på kokande vatten över löken, andra har i vinäger. Jag gör så som jag fått lära mig hemma, jag sköljer löken med kallt vatten några gånger och låter sedan den få ligga i iskallt vatten med ungefär en tesked salt, minst en halvtimme eller mer. Sedan hälls vattnet av, jag sköljer några extra gånger och kramar av det sista av vattnet med handen. Löken ska helst vara tunt skuren, gärna i mandolin om man har en men inte nödvändigtvis..

Man brukar även helst skala tomaterna men det är också upp till den som fixar salladen. Ibland när jag vill göra salladen lite fortare så låter jag skalet vara kvar. Jag tycker det är fint när tomaterna skivas i runda skivor, att man lägger dem fint på ett fat/skål och toppar med löken och garnerar med hackad koriander. Precis när man ska äta, blandas salladen ihop. Då håller den sig fräschare och krispigare.

I min beskrivning längre ner har jag skrivit att jag blandar tomaterna med hälften av koriandern och garnerar med resten men man kan göra precis som man känner. Det finns inget bestämt sätt på hur man ska eller inte, det är som sagt helt beroende på den som fixar salladen. Så länge man tycker den är god! Ingredienserna är ändå dem samma. Tomat, lök, salt, olja och koriander.

En annan personlig detalj att nämna är att jag alltid har fryst koriander hemma som jag använder i min matlagning, t.ex i grytor och soppor. Jag brukar även använda det i denna salladen om jag inte fått tag på koriander. Inte alltid det är säsong så det är så praktiskt att kunna frysa in. Det blir såklart finare när örterna är färska men frysta räddar alla gånger! ☺️🌱

Ensalada a La Chilena / Ensalada Chilena

Ingredienser, ca 4 portioner

• 3-4 st stora tomater

• 1 gul lök

• 1 kruka hackad koriander (eller persilja om man föredrar det)

• 1-2 msk olivolja (eller den olja man tycker om)

• salt efter smak

Gör såhär;

1. Skala och skiva löken tunt och fint, antingen i ringar eller strimlor. Skölj av med kallt vatten ordentligt, åtminstone tre gånger och låt sedan löken ligga i iskallt vatten med 1 tsk salt, 30 minuter minst.

2. Skiva tomaterna ungefär 1 cm tjocka runda skivor t.ex eller i klyftor.

3. Grovhacka koriandern, blanda hälften med tomaterna, ringla på lite olja, tillsätt salt efter smak och blanda ihop.

4. Häll av vattnet från löken, krama ur med handen lite lätt det sista av vattnet. Toppa sedan tomaterna med löken och garnera med resten av koriandern.

Servera och njut!

♥️

Kram, Carolina.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s