Humitas

Äntligen hittade jag fina och ganska stora färska majs i affären. Det är så sällan de är riktigt stora så som i Chile. Men nu fanns det någorlunda bra storlek för att göra den här maträtten. Anledningen till att de helst ska vara stora är för att majsbladen är större då och rymmer lagom med fyllning till en stor Humita. Nu blev de ändå ganska små men fina och lagom för att äta 3 st var, för två personer.

Det här är en underbar och traditionell chilensk rätt som funnits i hundratals år och som fortfarande är en av de absolut typiska rätter som verkligen representerar Chile.

De äts på restauranger, de tillagas på landsbygden av bönderna, man kan beställa på små snabbmatshak på stranden. De serveras i hemmet, som en fin måltid vid familjeträffar. Man samlas och hjälps åt att förbereda och umgås tillsammans.

Det är helt enkelt en rätt som ligger mycket varmt om hjärtat hos de flesta chilenare som är uppvuxna med den matkulturen och kärleken, tacksamheten till all fantastisk frukt som landet ger. Däribland just majs som växer, stora som Butternutpumpa i storleken på sommaren och just av den anledningen tillagas Humitas generellt sätt på sommaren då majsen är färsk och saftig och smakar som bäst.

En mycket enkel rätt med få och enkla ingredienser. Majspuré med stekt lök och basilika, inslaget i majsblad. Kokas och avnjutes med tomatsallad och gärna ett glas rött till.

En Humita behöver inte smaksättas eller kryddas mer än att bara salta majsen litegrann efter smak och man tillsätter finhackad och mycket fint stekt gul lök samt basilika. Det är allt! Vissa tillsätter andra kryddor men personligen tycker jag att majsen tappar sin naturliga smak när man har i andra kryddor som t.ex spiskummin, vitlök etc. En del tycker om att äta dem söta och ibland kan man strö på lite socker när man ska äta dem också. Det är helt en smaksak.

Här är mitt recept,

Humitas 🇨🇱

Ingredienser, ca 2 portioner eller 6-7 st

• 6 st stora färska, oskalade majs

• 3 medelstora gul lökar

• 1 näve färska basilikablad

• Salt efter smak

Övrigt;

• steksnöre för att binda ihop

• 3-4 st stora tomater att fixa en lätt tomatsallad med, som tillbehör.

• Hackad koriander, salt, olja efter smak, till tomatsallad.

Gör såhär;

1. Skär ett snitt längst ner och runt majskolven. Dra sedan av bladen utan att göra sönder dem. Ta de allra störta och spara.

2. Ta en ugnsform t.ex och skär av majskornen från kolven direkt i formen.

3. Mixa all majs i en matberedare tills allt blir puré. Tillsätt basilika samtidigt så att det mixas ihop. Smaka av med lite salt efter smak och sila gärna av så vätskan rinner bort.

4. Finhacka gul löken och stek på medellåg värme med lite olja i minst 30 min eller tills löken är riktigt mjuk så den nästan smälter. Blanda därefter i löken med majs.

5. Sätt på en rymlig gryta med lättsaltat vatten och koka upp. Låt sedan locket vara på medan vattnet småputtrar/ sjuder. Under tiden löken steks långsamt, förbered även steksnöre för att binda ihop de små paketen av majsblad/ Humitas. De ska vara ungefär 20 cm långa.

6. Ta två stora majsblad och sätt ihop dem så att det blir som en romb/ fyrhörning.

Ha gärna en tallrik under när paketen ska slås in.

7. Portionera med ca 1 dl i varje. Vik in på sidorna följt av underdelen. Ta upp och stöt paketet mot arbetsbänken/ tallriken så fyllningen kommer ner och vik sedan överdelen. Vänd paketet så flikarna hamnar neråt på tallriken och lägg ner det. Bind fast med steksnöre så att det blir som en liten midja på varje paket. (Jag hade ingen steksnöre, använde presentband! 😆 Man kan även binda fast dem med små remmar / band man knyter ihop av majsbladen. Det är så gör man egentligen)

Se bilder nedan.

8. Upprepa tills all fyllning är slut. Lägg sedan ner dem försiktigt en och en i det sjudande vattnet. Tillsätt gärna en kvist eller 4-5 st basilikablad i vattnet. Koka dem med locket lite på glänt, 35 min.

9. Fixa gärna en god tomatsallad under tiden de kokas. Tomat passar utmärkt till detta. Krydda med salt, olja och gärna lite hackad koriander.

10. När Humitas är färdiga, tag upp dem försiktigt ur vattnet med hjälp av t.ex en hålslev. Luta dem lite så överflödigt vatten rinner av. Lägg dem på ett fat.

11. För att öppna paketen, vänd dem så knuten är neråt på tallriken och klipp sedan upp på ovansidan med sax. De är heta så använd kniv och gaffel för att öppna upp bladen.

Avnjutes helst en och en och i kombination med tomatsallad. Hur många per person är individuellt men ungefär 3 st blir jag mätt på.

Gärna ett glas rött till! 🍷

Smaklig Måltid!

♥️

Kram, Carolina.

2 kommentarer Lägg till din

 1. Silvia Olivares skriver:

  Mmm que cosa mas rica! 😋😍 Te pasaste con esta receta y tan buenas fotos! Gracias por un muy buen blog con recetas chilenas! ❤️

  Gillad av 1 person

  1. Muchas Gracias!! 🥰♥️ Me alegro que le haya gustado la receta! 🤗
   Abrazos!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s