Lasagnesoppa

Eller Pantrucas á la italiana, som jag skulle kallat denna på spanska. Pantrucas är en vanlig rätt i Chile och är en soppa med bland annat en typ av hemlagad pastadeg som kavlas ut och delas i ojämna, oftast fyrkantiga tunna bitar.

Det är en kall dag idag så en god och värmande soppa passar perfekt. Jag såg ett receptinlägg på Facebook på just Lasagnesoppa och blev nyfiken. Jag gjorde precis som när jag gör lasagne egentligen, bara att jag hade i mer vatten. Tänkte först ta vanliga lasagneplattor och bryta av dem till lite mindre bitar men valde att svänga ihop en ”Pantrucas deg” istället. Inte särskilt mycket svårare eller tidskrävande eftersom degen inte behöver vila så som vanlig pastadeg. Men vill man hellre köra vanliga brutna lasagneplattor i så kör! 🥰 Bara att gå i med dem i grytan och koka ihop tills de är färdiga.

Jag kokade även ihop en Bechamelsås att toppa soppan med samt hade lite mozzarella ost på.

Lasagnesoppa / Pantrucas a la italiana

Ingredienser, 4-5 portioner

• 500 g köttfärs

• 1 gul lök

• 2 vitlöksklyftor

• 1 liten morot

• 1 selleristjälk

• 1 msk tomatpuré

• 1 tsk dijonsenap

• 1 msk basilika pesto

• 1 tärning kycklingbuljong

• 1 tsk paprikapulver

• 1 tsk torkad oregano

• 1 tsk torkad timjan eller en näve färsk

• 2 st lagerblad

• 1 liten nypa malen kanel – kan uteslutas

• cayennepeppar efter behag

• 2 burkar finkrossade tomater

• ca 1 liter vatten

• salt efter smak

• 2-3 msk olja att steka i

Pastadeg

• 3 dl vetemjöl

• 1 ägg

• 1,5 dl vätska från soppan

• 1/2 tsk salt

• 1/2 tsk torkad oregano

Bechamelsås

• 30 g smör

• 3 msk vetemjöl

• 4 dl mjölk

• 1 nypa vitpeppar

• 1 nypa malen muskotnöt

• salt efter smak

Övrigt

• Mozzarella eller valfri riven ost t.ex riven parmesan.

• Basilikablad.

Gör såhär;

1. Finhacka gul lök, morot, selleri och vitlök. Stek ihop på medelvärme i en rymlig gryta med lite matfett tills löken blir mjuk och genomskinlig.

2. Tillsätt tomatpuré, dijon, pesto och kryddor. Stek ihop och gå sedan i med buljongtärning samt köttfärs. Stek runt ett par minuter tills köttfärsen fördelats lagom jämt och häll därefter i vatten.

3. Koka upp på medelvärme och ta sedan upp 1,5 dl soppa från grytan, häll i en skål och låt svalna. (Använd en sil så att det inte kommer med köttfärs) Gå sedan i med krossade tomater och låt soppan sjuda med lock på, på låg värme medan resten fixas.

4. Degen; Blanda samman mjöl, ägg, salt, oregano och den mängd soppa som togs uppnå steg 3. Forma till en mjuk och halvklibbig deg. Arbeta ihop degen på mjölat bakbord. Låt vila en stund under en duk och koka ihop Bechamelsås under tiden.

5. Bechamelsås; Smält smöret. Häll i mjölet och blanda samman. Låt detta puttra upp på svag värme. Häll därefter i mjölken försiktigt under omrörning och låt sedan såsen tjockna under konstant omrörning. Smaka av med salt och krydda till med vitpeppar och muskot. Ställ åt sidan.

6. Degen; Kavla nu ut degen jämn och så tunn det går. Dela i fyrkantiga bitar, ca 4×4 cm. Höj värmen på grytan ett snäpp så att den börjar koka. Gå sedan i med degbitarna. När de flyter upp till ytan är pastan klar och soppan är redo att serveras!

Ringla på bechamelsås och toppa med t.ex mozzarella eller riven parmesan.

♥️

Smaklig Måltid!

♥️

Kram, Carolina.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s