Ris i Ugn med Kött & Chorizo

Inte ofta det händer att jag lagar något efter recept men ibland blir det total torka på idéer och inspiration så det är tur att vi har Google! Hittade två olika, rätt små köttbitar i frysen och tänkte att jag skulle tina upp båda och fixa något med dessa. Alltså en bit högrev och en bit fläskkarré. En hade varit för lite för oss eftersom jag brukar laga minst en extra portion att ha som matlåda. Förutom Karelsk gryta eller en Ragu eller kanske nåt långkok och ha till tacos… Det var vad jag kunde komma på men inget av dessa rätter tilltalade mig direkt. Hittade ett recept på köket.se, ett recept av Markus Aujalay. Ris i ung med fläskkarré och chorizo, lök och paprika. Lät gott så det fick det bli! Fast jag gjorde den med både fläskkarré och högrev. Hade ett paket chorizo med 95% kötthalt i frysen också som tur var och även om det stod råa chorizos på hans recept så tycker jag det blev bra ändå. Ger så mycket god smak till köttet och riset som passar ihop med paprikan och löken. Jag hade inga färska tomater men plommon tomater i konserv hade jag och sen hade jag i både gul och röd paprika. Helt perfekt maträtt! En rätt som i princip sköter sig självt i ugnen. Där köttet tillagas långsamt i flera timmar tills det är riktigt mört och gott. Lite likt en Jambalaya…

♥️

Ris i Ugn med Kött, Chorizo, Lök & Paprika

Ingredienser, 4 portioner

• ca 300 g högrev

• ca 300 g fläskkarré

• 1 gul lök, klyftad

• 5-6 vitlöksklyftor, grovt hackade

• 2 stora paprikor, röda eller gula

• salt & peppar

• 1/2 msk paprikapulver

• ca 1/2 tsk merquén eller rökt chilipulver efter behag – kan uteslutas eller ersättas med rökt paprikapulver

• 3-4 chorizos av god kvalité och gärna med hög kötthalt.

• 1 burk plommontomater eller 2-3 st mogna tomater, klyftade

• 3 dl vitt vin

• 6 dl kycklingbuljong – 1,5 tärning kycklingbuljong upplöst i 6 dl kokande vatten

• 2 dl arborio eller carnaroliris

Gör såhär;

1. Sätt på ugnen till 150 C. Förbered ingredienserna så allt är klart och lättillgängligt – skala, klyfta, hacka etc.. Koka eventuellt upp vatten att lösa upp buljongtärning i.

2. Värm upp en stekpanna, häll i olivolja och bryn köttet på alla sidor. Lägg sedan köttet i en ugnsform och stek därefter lök, paprika, vitlök och chorizo i samma stekpanna. Häll över i ugnsformen och krydda.

3. Häll i vinet i stekpannan, koka ur och häll på köttet och grönsakerna. Koka upp plommontomater snabbt i stekpannan och häll i formen följt av kycklingbuljongen.

Jag vände burken med plommontomater i stekpannan och klyftade dem snabbt direkt i pannan. Används riktiga tomater rekommenderas det att klyfta innan och steka ihop hastigt med paprika, lök, vitlök och chorizo.

4. Täck formen med aluminiumfolie och kör in i ugnen ca 4-5 timmar.

5. Häll sedan på riset och blanda runt. Höj värmen till 200 C och fortsätt tillaga i ugnen cirka 30-40 min till riset är klart.

Ringla gärna lite olivolja på precis innan servering! 👌🏽

Serveras med till exempel bröd och sallad.

Smaklig Måltid!

♥️

Kram, Carolina.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s