Cola de Mono

Det här är en riktigt fin och traditionell alkoholhaltig dryck i Chile som avnjutes speciellt nu under julhögtiderna och till nyår. Påminner lite om Baileys fast med juliga smaker.

Cola de Mono betyder bokstavligen apsvans och man brukar även förkorta och kalla drycken Colemono. Det finns olika teorier på var namnet kommer ifrån och varför den heter som den gör. En av teorierna är att den från början tappades upp i flaskor man hade haft anislikör i. Denna flaska kallades Anis del Mono och hade en bild på en apa med lång svans. Finns flera olika historier. Men i slutändan är ju tanken och kanske det allra viktigaste att i juletid skåla med måtta och fira med frid, kärlek och familjär enighet…

♥️

Cola de Mono / Colemono

Ingredienser, ca 3 liter

• 2 liter standardmjölk

• 1 burk kondenserad mjölk

• 10-12 st nejlikor

• 4-5 kanelstångar

• Apelsinskal fr 2 apelsiner

• 5 dl vatten

• 1 dl starkt kaffe

• 70 cl Aguardiente (Vodka funkar utmärkt! Med rom eller whiskey blir det också supergott! Ska helst vara smaklös sprit, alltså ej smaksatt sprit som t.ex vodka med fruktsmak.)

Gör såhär;

1. Skala apelsinerna så tunt som möjligt.

2. Koka upp apelsinskal, nejlikor och kanelstång i 5 dl vatten. Sjud länge till ungefär hälften reducerat och vattnet fått gyllene färg. Låt svalna.

3. Koka upp 2 liter mjölk i en stor gryta. Låt Svalna och tillsätt sedan en burk kondenserad mjölk, det kryddiga vattnet samt avsvalnat starkt kaffe. Blanda ihop väl men försriktigt. Skrapa ej på botten så mjölken inte blir gryning. (Det brukar fastna ett litet lager mjölk på botten när man kokar)

4. Tillsätt sprit efter egen smak på styrka men en flaska på 70 cl bör vara bra till just denna mängd. Vill man ha den lite svagare/ starkare kan man smaka sig fram till styrka efter eget behag.

5. Smaka av med socker om man vill ha drycken sötare. Tycker själv att det är bra med sötman från den kondenserade mjölken.

Tappa gärna upp i lite finare flaskor. 👌🏽

Serveras och avnjutes bäst iskall och gärna med en bit Pan de Pascua till! (Chilenskt julbröd)

♥️

God Jul!

Kram, Carolina.

https://carolinasfood.com/2018/12/13/pan-de-pascua/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s