Aji Pebre

Pebre är en sås/salsa som är mycket typisk i det chilenska köket. Den används som tillbehör till olika maträtter, till hembakat bröd, grillat kött, chorizo med mera och står ofta framställd på bordet vid olika måltider.

Basingredienserna till en Pebre består av koriander, tomat, lök, vitlök och en mild grön chili (Aji Verde) som enligt mig påminner om Sivri paprikan som finns här i Sverige, både till smak och konsistens. Alltsammans får mycket fint hackat blandas ihop med olja, citron, vinäger och salt.

Sedan finns många fler varianter av en Pebre. Oftast en smaksak, med en personlig touch eller också varierar den beroende på från vilken del i Chile man är ifrån eller är van vid.

Bland dessa som några exempel finns;

Pebre med tärnad tomat. Påminner om den mexikanska Pico de Gallo.

Pebre med Aji Cacho de Cabra som är en typ av chili och som ger Pebren en starkare smak än den med Aji Verde.

I södra Chile används Merquén i Pebren. Det är en chili som kommer från mapuche folket. Den torkas under rök vilket i sin tur ger just en rökig smak.

Sen finns även Pebre Verde (Verde betyder Grön) som man gör utan tomat och tillsätts ibland även persilja. Påminner om Chimichurri.

Chancho en Piedra är en typ av salsa som ursprungligen sägs komma från staden Talca. Den innehåller i princip samma ingredienser som en Pebre men skillnaden är att den krossas med hjälp av en sten mortel. Även här finns olika varianter av en Chancho en Piedra.

Många gör även sin Pebre med en färdig chilisås i påse, Aji Salsa. Till den tillsätter man övriga ingredienser precis som vanligt. Det går ibland att hitta sådana påsar här i Sverige, i orientaliska matbutiker framför allt. Om inte tycker jag att Sambal Oelek är det närmaste man kan komma för att göra Pebre med liknande Chilensk Aji Salsa i påse.

Det kan alltså skilja sig från att man utesluter tomater till att man har mer olja eller citron/ vinäger, vilken chili sort man använder, färsk, torkad eller chili salsa i påse (Aji salsa), hur mycket eller lite lök, vitlök eller inget alls… En del tycker inte om koriander och gör istället med persilja etc..

Trots alla olika tolkningar så är en Chilensk Pebre ALLTID en Chilensk Pebre.

♥️

Såhär gjorde jag i det här receptet, utan tomat. (Lite längre hållbarhet)

Ibland har jag faktiskt i tomat också. Rekommenderar att i så fall ätas snarast eller i kyl högst ett par dagar.

Aji Pebre

Ingredienser,

• 1 påse 200 g Aji Salsa eller 2-3 st färska chilin med eller utan frön, finhackade. ( Alt. Sambal oelek 2-3 msk efter behag)

• 2-3 tomater, finhackade ( kan uteslutas men rekommenderar det speciellt om man ej fått tag på Aji Salsa i påse och använder sig utav färsk chili eller sambal oelek. )

• 1 gul lök, mycket fint hackad

• 2-3 st vitlöksklyftor, pressade

• ca 3 dl färsk hackad koriander

• 1/2 dl olja

• 1/2 – 1 st pressad citron juice efter smak

• 1-2 msk vitvinsvinäger efter smak

• salt efter smak

Gör såhär;

1. Blanda samman alla ingredienser i en skål.

2. Smaka av med citron och salt.

Klart!

😋👌🏽

Kram, Carolina.

4 kommentarer Lägg till din

 1. Linda Larsson skriver:

  Hej! Var köper du Aji Salsan?

  Gillad av 1 person

  1. Hej! Jag har köpt i Sthlm, de gånger jag varit där och haft turen att hitta. Nu var det ett bra tag sedan. I Kistagrossen. Men har fått rekommenderat att titta i Matvärlden i Veddesta, Sthlm.
   Annars tar jag sambal oelek, eller hackar vanlig färsk chili, efter smak. Med tomat och lök etc.. 🥰

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s