Mote Con Huesillo

Det här en jättegod traditionell efterrätt eller dryck från Chile. Den är alkoholfri och består utav en blandning av karamelliserad persikosaft med kokt helt vete och hela torkade persikor. Man lägger persikorna i blöt från en dag till en annan och sedan kokas de till de är mjuka ihop med kanelstång, nejlikor och apelsinskal. I en separat kastrull bränner man socker som man häller ner i grytan med de kokta persikorna. Detta för att ge både färg och sötma till persikosaften. Man kokar veten och häller sedan vid servering två eller tre matskedar på botten av ett stort högt glas, en eller två kokta persikor och fyller sedan på med den karamelliserade persikosaften. Detta severas iskallt och det är sååå gott! Sött och svalkande fruktigt.

Refreshingly Fruity! 😋

Oftast säljs denna dryck på gatustånd, festivaler och speciellt under det chilenska nationaldagsfirandet.

Mote Con Huesillo

Ingredienser, ca 6-7 portioner

• ca 15 st hela torkade persikor

• 2,5 dl socker

• 3 kanelstångar

• ca 12 st nejlikor

• apelsinskal från 1 apelsin

• 1/2 kg helt vete

• ca 2-3 liter vatten

Gör såhär;

1. Tvätta av och blötlägg de torkade persikorna i vatten över natten.

2. Häll över persikorna samt vattnet de legat i blöt i i en stor gryta, minst 4 liters. Koka upp tillsammans med kanelstångar, nejlikor och apelsinskal och låt därefter koka tills persikorna är helt mjuka. Ungefär 2 timmar.

3. Medan persikorna kokar, häll sockret i en separat kastrull och smält ner på lågt värme tills sockret börjar smälta och få färg till brunt. Rör om hela tiden och var försiktig så du ej bränner dig eller så inte sockret bränns helt.

4. Häll det brända sockret, lite i taget, i grytan med persikorna. Rör försiktigt om så det löser sig och tills saften får en fin orange-brun färg. Smaka eventuellt av med mer socker. Späd ut med mer vatten om det blir för sött. Låt svalna helt.

5. Koka upp vete tills den är klar, utan salt eller socker. Låt även detta svalna.

Servera sedan iskallt;

• ca 2-3 msk kokt vete/ Mote

• 1-2 st hela kokta persikor/ Huesillos

• fyll sedan glaset med iskall persikosaft.

Njut!!

🇨🇱🎉♥️😋🍹👌🏽

Det är verkligen synd att det är så svårt att hitta hela torkade persikor här i Sverige. Det SKA ju vara hela persikor. Alltså med kärna i och allt. Mamma brukar alltid ha med sig hem när hon varit i Chile. Så det här receptet kan bli lite svårt att göra om man inte har just hela torkade persikor… Helt vete är det inga problem att hitta. Eller övriga ingredienser. Men man kanske kan improvisera lite och ha torkade persiko halvor eller aprikoser, kanske plommon… men det skulle nog ändå inte bli riktigt samma.

Jag vill ändå skriva ner det här receptet. För jag tycker att den är viktig och mest av allt, oemotståndligt god!

♥️

Kram, Carolina.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s