Cazuela de Pollo

Kyckling Cazuela

Chilensk Cazuela är en klassisk och mycket älskad traditionell rätt i det chilenska köket. Man kan säga att det är blandning av en soppa och en gryta och kan lagas ibland lite olika. En Cazuelas tillagning kunde från början skilja sig en del beroende på vart i Chile den var ifrån, om det var norra, centrala eller södra Chile men nuförtiden lagas den som man bäst tycker om eller är sugen på.

Det som skiljer åt är generellt vilket protein man använder sig utav. Det vanligaste är kött och fågel och då främst nötkött eller kyckling men lamm eller kalkon är också vanliga alternativ. Även fisk och/eller skaldjur. Förutom valet av protein består en Cazuela i princip alltid av samma tillbehör vilka är bland annat; pumpa, majs, skärbönor, morötter, paprika och potatis. De får varsamt och i sin ordning koka ihop i en och samma gryta tillsammans med det protein man valt. Vanligast tillsätts även lite ris i men pasta eller quinoa förekommer också. En del har ”chuchoca” i istället för en bit majs, speciellt om Cazuelan lagas med kalkon eller kyckling. (Chuchoca är majsgryn ungefär som polenta fast lite grövre…)

I slutändan gör kombinationen av alla dessa ingredienser en utsökt buljong/soppa som vid servering hälls upp i en djup tallrik eller skål med var sin bit kött, pumpa, majskolv, en eller två potatisar och lite av grönsakerna samt riset som kokat med i grytan. Och som jag beskrev i mitt tidigare recept på Cazuela de Vacuno/ Cazuela med Nötkött så brukar man äta denna rätt på ett ganska speciellt sätt. Det är genom att man först dricker upp buljongen/soppan och sedan fortsätter man äta resten och då gärna ihop med en god chilensk Tomat & Lök sallad, lite majonäs på potatisen om man vill och Aji Pebre, chilensk chilisås. Man skulle kunna säga att en Chilensk Cazuela i sin helhet är lite som en förrätt och huvudrätt i ett! Helt fantastik god och fräsch med sina rena och fina ingredienser. En genuin chilensk top 10 rätt.!

😋💯👌🏽

Här är mitt recept på;

Cazuela de Pollo

Ingredienser, 4-6 portioner

• 1 kyckling (styckad) eller 4-5 valfria delar, kycklinglår och ben rekommenderas alt. hela kycklingklubbor.

• 1 gul lök, strimlad

• 2-3 vitlöksklyftor, finhackade

• 2-3 morötter, delade i ca 5-6 cm långa stavar

• 1/2 röd paprika, delad i stavar

• 2 stjälkar blekselleri, skivade på tvären, ca 0,5 cm tjocka skivor

• Skärbönor, ca två stora nävar, strimlade. (Haricot Verts om inte annat finns.)

• 3 majskolvar, frysta eller vakuumpackade, gärna färska om det finns tillgängligt. Tinas upp om de är frysta och delas sedan i mitten.

• 1/2 butternut pumpa eller muscatpumpa om det finns tillgängligt att köpa, skalad, urkärnad och delad i 5- 6 bitar.

• 5 medelstora potatisar eller 1-2 st/ person

• 1/2 dl ris, gärna långkornigt

• 1 tärning kycklingbuljong

• 1 tsk paprikapulver

• 1 tsk spiskummin

• 1 tsk torkad oregano

• 1/2 tsk torkade chiliflingor

• salt efter smak

• 1 kruka koriander, grovt hackad

Gör såhär;

1. Förbered alla ingredienser; skala, skiva, strimla, hacka etc..

2. Värm upp lite matfett/ olja i en stor gryta som rymmer ca 5-6 liter. Bryn kycklingdelarna på båda sidorna på medelhög värme.

3. Släng på gul lök, vitlök, buljongtärning och kryddor. Rör om försiktigt så löken får svettas lite.

4. Häll på vatten så det täcker kycklingen precis. Låt koka 20 min på medelvärme med locket lite på glänt.

5. Efter att 20 min gått, häll i potatisar, resten av grönsakerna samt riset. Vänta dock med majskolvarna, de behöver endast kokas ett par minuter i slutet.

6. Rör om försiktigt, häll i lite mer vatten så att det täcker allt. Låt sedan koka ytterligare 15-20 min. Ta bort eventuell skum som bildas på ytan. (Detta för att man vill ha en så klar buljong/soppa som möjligt.)

7. Känn efter om potatisarna och riset kokat klart när det gått ca 15 min. Lägg i majskolvarna och koka ca 5 min till eller tills potatis och ris är klara. Häll på koriander.

Servera genom att individuellt lägga upp en bit kyckling, en bit pumpa, en bit majs, en eller två potatisar, häll på den goda soppan samt skärbönor, ris, morötter, paprika. Toppa med koriander och N J U T ! ♥️

Smaklig Måltid❣️

😋

Kram, Carolina.

🇨🇱♥️🇸🇪

2 kommentarer Lägg till din

  1. Carolina skriver:

    Gracias! Que buena quedo la cazuela!

    Gillad av 1 person

    1. Me alegro que te haya gustado! 😊

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s