Kebab i ugnsform

Lättlagad kebab.

Minns när min mor ibland fixade detta till lunch eller middag. Kebab i en ugnsform som man sedan delade upp vid servering. Så himla gott med persiskt ris och ”yoghurt” som hon sa; Mast o Khiar- persisk tzatziki.

Som jag vid tidigare inlägg berättat så hade min mamma en del persiska vänner under en tid när jag var yngre. Vi blev ofta bjudna på middag och jag minns hur ljuvligt det doftade hemma hos dem från maten. Det fanns alltid stora fat med frukt, skålar med nötter, gröna eller gula russin. Det serverades starkt te, persisk nougat med pistage och kristallsocker eller vanliga sockerbitar som de drack sitt te med genom att stoppa en sockerbit i munnen och låta den smälta i munnen… Allting alltid så fint upplagt på stora fat med olika sorters ris och grytor, kyckling med berberisbär som las över riset. Så Grymt Gott!! 🤗 Det är en matkultur som ligger mig varmt om hjärtat helt enkelt.

Min mamma lärde sig att laga många persiska rätter och det är från henne jag lärt mig. Jag lagar alltid ris på persiskt vis och med jämna mellanrum blir det persiskt här hemma. Inte minst just denna; Kebab i ugnsform. Det är en enkel rätt som går snabbt att fixa ihop just för att man inte behöver forma till kebaben på nåt annat sätt mer än att bara platta till den jämt över ugnsformen. Lite skivor tomat gör köttet ännu saftigare och om man vill lite extra lök och sivripaparika.

Här är mitt recept;

Kebab i ugnsform

Ingredienser, 5-6 portioner

• 1 kg g köttfärs. Gärna lammfärs men nöt eller blandfärs går bra.

• 1 stor gul lök, hackad

• 1 vitlöksklyfta

• 1 msk sumak/ kebabkrydda

• 0,25 g malen saffran/ ett halvt paket

• 1/2 tsk gurkmeja

• bladpersilja, bladen från ca 5-6 kvistar, finhackade

• 2 ägg

• salt & peppar

Övrigt;

2-3 tomater eller 1/2- 1 tomat per person.

• 2-4 st Sivri paprika

• 1 röd eller gul lök

Gör såhär;

1. Sätt ugn på 200 C. Hacka och förstek löken lite.

Jag stekte löken lite grann för att den inte skulle kännas så stark och bli lite mjukare. Går givetvis att ha den helt rå när man blandar mer färsen. Eller mixa den om man inte vill känna av lökbitarna.

2. Finhacka persilja

3. Blanda ihop med köttfärs, lök, kryddor och ägg

4. Smöra en ugnsform och forma genom att platta till med händerna så den täcker hela formen

5. Skiva eller klyfta en eller två tomater och lägg på köttet.

Eller ha dem hela (1 tomat/ person i så fall) alternativt dela i halvor om så önskas.

Skiva en röd lök eller vanlig gul lök, i klyftor som även det ska ligga på köttet.

Lägg Sivri paprika på eller chilis också.

6. In i mitten av ugn på 200 C, ca 30 min.

Servera med ris och sallad. Gärna med Mast o Khiar också som är en persisk tzatziki.

Smaklig Måltid!

♥️

Kram, Carolina.

😋👌🏽

https://carolinaenlacocina.wordpress.com/2017/04/02/mast-o-khiar/

♥️

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s