Gnocchi

Vad gör man med överbliven mjölig potatis? Finns mycket man kan göra men ett tips är att göra Gnocchis. Passar ju till det mesta och är jättegott på många sätt.

Det är inte ofta jag gör detta, det här är faktiskt andra gången jag gör. Första gången serverade jag dem med prosciutto lindad kycklingfilé som jag först fyllde med ricotta, finhackade soltorkade tomater, pesto och spenat. Jag fräste de färdigkokta gnocchisen i smör och vitlök precis innan servering.

Men den här gången fick de åka ner i en smarrigt krämig blogonese som jag smaksatt med rosmarin och sedan toppat med färsk grovmalen svartpeppar och riven parmesan.

Här är receptet;

Gnocchis, ca 4 portioner

• 1 kg mjölig potatis

• 2 äggulor

• ca 100 g mjöl/ 2 dl

• salt

• ca 1/4 färskriven muskotnöt eller ungefär 1/2 tsk mald

Gör såhär;

1. Koka potatisen med skal. Låt svalna och gröp sedan ur eller skala. Pressa eller riv därefter ner i en rymlig skål. Använd endast potatispress eller rivjärn, potatisarna ska inte mosas. De ska bli luftigt pressade eller rivna.

2. Tillsätt 2 äggulor, mjöl, en generös nypa salt samt riven muskot.

3. Rör ihop ingredienserna lätt och försiktigt med gaffel.

4. Arbeta samman mycket lätt med händerna till en deg på mjölat bakbord/ köksbänk. Viktigt att inte överarbeta degen, se bara till att allt blandas ihop.

5. Skär av en bit av degen och rulla till en avlång rulle, ca 2 cm tjock. Fortsätt sedan att skära 2×2 cm stora bitar på rullen. Upprepa till hela degen är delad i små halvfärdiga gnocchi bitar. Använd mjöl efter behov, mjöla gärna bakbordet så att gnocchibitarna inte fastnar eller klumpar ihop sig på varandra.

6. Rulla bitarna till små kulor. Ta sedan en ren gaffel och tryck till försiktigt varje kula med en lättsam och rullande rörelse neråt.

Detta är valfritt, man kan skippa detta moment om man vill det och bara låta gnocchibitarna vara som de är efter att man skurit upp dem på rullen. De blir dock lite finare med gaffelmönstret samt att man får till den lilla snäckformen som gnocchi har. Kräver lite tid och tålamod! 😍

Imperfectly Perfect! 😉7. Koka upp lättsaltat vatten och häll försiktig ner ungefär en näve gnocchis åt gången. Koka dem i ca 1-2 minuter eller tills att de flyter upp helt till ytan. Ta upp dem genast med sil-slev/ slev med hål och häll därefter i ännu en näve gnocchis.

Häll ej ner alla samtidigt då detta sänker temperaturen på det kokande vattnet och gör så vattnet slutar koka. Risken är att gnocchisen blir överkokta då.

Servera t.ex i en krämig bolognese så som jag gjorde denna gång eller någon annan god sås. Finns många goda recept på vad som passar till gnocchis. 😋👌🏽

Buon Appetito❣️ Smaklig Måltid!

👩🏻‍🍳♥️🇮🇹

Kram, Carolina.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s