Ceviche

Det finns många varianter på Ceviche. I olika delar av Peru serverar man på olika sätt, med olika tillbehör. Det kan vara Yuka/ Cassava och friterad matbanan till. Några har potatischips till, olika typer av majs, vit majs generellt som är en storkornig vit majs. Antingen har man majskornen eller en liten bit majskolv och ibland även rostad majs. En del blandar majskornen ihop med Cevichen medan andra serverar den vid sidan av. Några tillagar utan koriander och ibland serveras den helt och hållet utan några tillbehör. Man kan också lägga rödlöken i iskallt vatten och salt en stund för att få löken krispigare och göra den mildare.

Sedan varierar även sättet man blandar och smaksätter limejuicen. En del mixar ihop limejuicen med fiskbuljong, tillsätter ingefära och/eller har i en skvätt osötad kondenserad mjölk. Men i huvudsak är det faktiskt bara just limejuicen som när den kommer i kontakt med fisken, tillsammans med salt, rödlök, lite chili/habanero eller annan stark chilifrukt samt vitlök gör den så omtalade ”Leche de Tigre”. Samtidigt som fisken får koka i limejuicen och gradvis ändrar färg så ändrar även limejuicen färg och blir vit, som mjölk varav just namnet Leche de Tigre som betyder Tiger mjölk.

Det är även främst en vit fisk man använder, t.ex Torsk, Hälleflundra, Sjötunga eller Tilapia etc och helst av allt ska fisken vara färsk. Men det finns, som Ni säkert vet, varianter med Lax, räkor, musslor och andra skaldjur samt frukter som mango och avokado i.

Hur som, här är mitt recept på en ren och simpel Ceviche.

❤️

Ceviche Peruano

Ingredienser, 2-4 portioner

• ca 700 g torskrygg

• 1-2 medelstora vitlöksklyftor

• 1/2- 1 st habanero efter behag

• 1 liten rödlök eller schalottenlök

• 8-10 st lime

• ca 1 dl hackad koriander

• ca 2-3 dl majskorn eller en liten bit majskolv/ pers

• ca 2 medelstora sötpotatisar, 2-3 skivor/ pers

• salladsblad, t.ex isbergssallad eller romansallad

• salt & peppar efter smak

Gör såhär;

1. Börja med att förbereda alla ingredienser;

Skala och koka potatisen.

Skala och skiva rödlöken tunt.

Finhacka vitlök och habanero.

Dela limen i mitten och pressa för hand, men bara tills det inte kommer mer juice för att den inte ska bli besk.

Hacka koriander och ha majskornen tillgängliga i en skål eller dylikt.

2. När allt är färdig förberett är det dags att skiva fisken i mindre bitar. Antingen att man tärnar eller slicear den i tunnare skivor, helt efter eget tycke. Lägg då fisken i en skål.

Salta lite. Släng på lite röd lök och en nypa koriander.

(Om man inte vill ha så mycket rödlök kan man toppa Cevichen med lök istället för att blanda i med fisken. Vissa föredrar utan eller med mindre lök men kom ihåg att det också är löken som ger smak till fisken och är en viktig ingrediens.)

3. Blanda limejuicen med den finhackade vitlöken och habaneron.

Salta och peppra efter smak och häll sedan över fisken.

4. Rör om varsamt och se till att fisken blandar sig väl ihop med limejuicen.

Fisken börjar genast ändra färg när den kommer i kontakt med limejuicen. Även limejuicen ändrar färg och blir vit och det är nu vi får till den så omtalade ”Leche de Tigre”.

5. Ett par omrörningar och din Ceviche är redo att avnjutas!

Servera genom att lägga ett salladsblad i till exempel en djup tallrik, skiva sötpotatisen i ca 1 cm tjocka skivor. Lägg upp ungefär 2-3 skivor/person. Ceviche och majskorn. Toppa med lök och koriander!

Smaklig Måltid❣️

🇵🇪🍴👌🏽

Kram, Carolina.

❤️

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s