Ceviche

Första gången jag testade att äta Ceviche var på Hammarkullekarnevalen. Det var Mr. Landó som stod och sålde detta och för att variera från samma gamla vanliga som alltid brukar finnas bland matstånden så valde jag att testa på Ceviche för första gången.

Alltså Gud i himmelen! Såååå gott! Så fräscht. Så syrligt, uppfriskande och helt enkelt deliciöst! Jag tror jag aldrig haft en liknande Wow upplevelse när jag smakat på något.

🤪

Blev definitivt en favorit och varje gång jag gör här hemma så tänker jag att det här är något jag absolut skulle kunna leva på!

Det är så enkelt och går snabbt att göra. Perfekt sommarmat eller att bjuda på som förrätt eller en lättare lunch. Det är även perfekt som Low Carb mat och passar galant den som vill bli av med lite överflödig vikt.

Jag vet att det finns många varianter på Ceviche. I olika delar av Peru serverar man t.ex på olika sätt. Ibland har man Yuka/ Cassava och friterad matbanan till. Några har potatischips till och olika typer av majs, vit majs generellt som är en storkornig vit majs. Antingen har man majskornen eller en liten bit majskolv och ibland även rostad majs. En del blandar majskornen ihop med Cevichen medan andra serverar den vid sidan av. Några tillagar utan koriander eller också serveras den helt och hållet ren och simpel; utan några tillbehör. Några väljer att lägga rödlöken i iskallt vatten och salt för att få löken krispigare och göra den mildare medan andra skippar det.

Sedan varierar även sättet man blandar och smaksätter limejuicen. En del mixar ihop limejuicen med fiskbuljong, tillsätter ingefära och/eller har i en skvätt osötad kondenserad mjölk. Men i huvudsak är det faktiskt bara just limejuicen som när den kommer i kontakt med fisken, tillsammans med salt, rödlök, lite chili/habanero eller annan stark chilifrukt samt vitlök gör den så omtalade ”Leche de Tigre”. Samtidigt som fisken får koka i limejuicen och gradvis ändrar färg så ändrar även limejuicen färg och blir vit, som mjölk varav just namnet Leche de Tigre som betyder Tiger mjölk.

Sedan är det främst och traditionellt en vit fisk man använder, t.ex Torsk, Hälleflundra, Sjötunga eller Tilapia etc och helst av allt ska fisken vara färsk. Men det finns, som Ni säkert vet och smakat på, varianter med Lax, räkor, musslor och andra skaldjur samt frukter som mango och avokado i.

Personligen så tycker jag att när man börjar lägga i frukter och ibland t.o.m lite olivolja då har man plötsligt ändrat den riktiga Peruanska Cevichen och gjort mer som en sallad.

Hur som, här är mitt recept;

❤️

Ceviche Peruano

Ingredienser, 2-4 portioner

• ca 700 g torskrygg

• 1-2 vitlöksklyftor

• 1/2- 1 habanero beroende på hur stark

• 1 rödlök

• 8-10 lime

• ca 1 dl hackad koriander

• ca 2-3 dl majskorn eller en bit majskolv/ pers

• ca 2 medelstora sötpotatisar, 2-3 skivor/ pers

• salladsblad, t.ex isbergssallad

• salt & peppar efter smak

Gör såhär;

1. Börja med att förbereda alla ingredienser;

Skala och koka potatisen/ potatisarna.

Skala och skiva rödlöken tunt.

Finhacka vitlök och habanero.

Dela limen i mitten och pressa för hand, men bara till hälften och inte mer för att inte limejuicen ska bli besk!

Hacka lite koriander och ha majskornen tillgängliga i en skål eller dylikt.

2. När allt är färdig förberett är det dags att skiva fisken i mindre bitar. Antingen att man tärnar eller slicear den i tunnare skivor. Lägg fisken i en skål.

Salta lite. Släng på lite röd lök och en nypa koriander.

(Om man inte vill ha så mycket rödlök kan man toppa Cevichen med lök istället för att blanda i med fisken. Vissa föredrar utan eller med mindre lök men kom ihåg att det också är löken som ger smak till fisken och är en viktig ingrediens.)

3. Blanda limejuicen med den finhackade vitlöken och habaneron.

Salta ytterligare och peppra efter smak och häll sedan över fisken.

4. Rör om varsamt och se till att fisken blandar sig väl med limejuicen.

Fisken börjar genast ändra färg när den kommer i kontakt med limejuicen. Även limejuicen ändrar färg och blir vit och det är nu vi får till den så omtalade ”Leche de Tigre”.

5. Ett par 2-3 minuters omrörning och din Ceviche är redo att avnjutas!

Skiva sötpotatisen i ca 1 cm tjocka skivor. Lägg upp på en tallrik, 2-3 skivor/person.

Servera gärna med ett salladsblad, sötpotatisskivor, majskorn och toppa med mer lök samt lite koriander!

🤤🤤🤤

Smaklig Måltid❣️

🇵🇪🍴👌🏽

🐟🌶🍋

Kram, Carolina.

😍

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s