Saftigt Rågerbröd med frukt, bär och nötter.

Jag satte igång en surdeg på finmalet rågmjöl härom veckan. Jag älskar degar, bröd- och bulldegar och hade inte tackat nej till att få syssla med det hela dagarna! Men som så många andra räcker tiden oftast inte till för att ställa sig och baka. Än mindre om man ska experimentera.

När jag gick min kallskänkeutbildning var bageri en favorit! Jag blev så imponerad och överväldigad av alla häftiga degar, brödsorter och bullar man kunde knåda ihop och arbeta med. Och till utseendet så himla vackra, helt fantastiska skapelser! Så himla mysigt! Går inte att beskriva med ord!

❤️

Igår testade jag ”Råger 2”, min rågsurdeg och bakade ett jättegott och saftigt rågbröd med valnötter, russin, mullbär, solrosfrön och havre. Gräddade i min gjutjärnsgryta, även det något nytt att testa.

Brödet blev jättegott och om man tycker om nötter och russin i brödet så kan jag varmt rekommendera det här receptet.

Ingredienser;

1 dl olja

• 2 dl rågsurdeg

• 6 dl vetemjöl

• 4 dl finmalet rågmjöl

• 4 dl fiberrikt havregryn

• 1-2 dl valnötter

• 1-2 dl russin

• 1/2 dl mullbär

• 1/2 dl solrosfrön

• 10 g jäst

• 1 tsk salt

• Vatten, ca 4-5 dl

Gör såhär;

1. Häll ner olja, surdeg, grovhackade nötter, russin, mullbär, solrosfrön i en bunke.

2. Vänd ner mjöl, havre och salt.

3. Smula ner och smält samman jästen i 1/2 dl ljummet vatten. Häll detta i bunken och arbeta samman till en smidig, fast och halvklibbig deg genom att samtidigt tillsätta vatten försiktigt, lite åt gången.

(Jag blandade ihop allt i min köksmaskin och lät den arbeta samman degen. Sedan avslutade jag och knåda ihop det sista med händerna.)

4. Låt degen vila och jäsa till dubbel storlek i smörad och mjölad gjutjärnsgryta eller vanlig ugnsplåt med bakplåtspapper. Snitta lite och sikta lite mjöl på. (Valfritt)

5. Grädda sedan i uppvärmd ugn på 200 C till den fått fin färg. (Ca 30 min uppskattningsvis) Degen är rätt mastig och tung och tog ganska lång tid att grädda.

Låt brödet svalna och vänd sedan för att få ut det.

Avnjut med t.ex smör och ost eller en god marmelad på och en kopp te till❣️

🍞☕️🍑

Mums! 😋

Kram, Carolina.

❤️

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s