Persiskt Ris med Dill

Det här riset är SÅ gott till bland annat kyckling eller lamm men funkar även fint till t.ex lax eller grillade grönsaker med mera!

Att koka riktigt gott och bra persiskt ris kräver lite tålamod då det är en hel del moment för att få till det. Men egentligen är det inte så svårt när man väl lärt sig. Det går dessutom väldigt fort ändå, trots alla steg. ☺️👍🏽

Här är mitt recept,

Ingredienser; ca 4-5 portioner.

• 3 dl basmatiris

• 2 tsk salt

• Vatten att koka i

• 4 msk rapsolja

• 3-4 msk torkad dill

Gör såhär;

1. Mät upp ris och lägg i en skål. Börja med att skölja riset väl med varmt vatten från kranen. Häll rinnande vatten i skålen tills det täcker riset och rör runt strålen samtidigt. Vattnet blir vitt från stärkelsen. Häll av och repetera detta ett par gånger tills att vattnet blir klar och låt sedan skålen stå med vatten i minst 30 min, gärna ett par timmar.

2. Koka upp saltat vatten i en kastrull, ungefär 3/4 full. (Du ska alltså koka upp vattnet först med saltet i INNAN du lägger i riset!)

Mängden vatten i kastrullen är ungefär bara så att det blir ca 2-3 cm kvar av övre kanten på kastrullen.

3. När vattnet börjar koka, häll då av vattnet som riset legat i och häll i riset i det kokande vattnet.

Rör om och låt riset koka ca 3-4 minuter eller tills att riskornen börjar få små ränder.. Det ska fortfarande vara en liten kärna i mitten av riskornen.

4. Häll av vattnet i ett durkslag och låt stå och rinna av.

5. Koka därefter upp ca 1,5 dl kallt vatten och ca 2-3 msk rapsolja i kastrullen och häll sedan ut det i en kopp.

6. Sänk värmen på plattan till 2.

7. Sedan ska riset i kastrullen igen och blandas då försiktigt ihop med 3-4 msk torkad dill. När dillen är jämt fördelat fixa då till så riset blir ett fint och jämt litet berg i kastrullen och gör sedan några hål med träsleven i riset.

8. Nu ska vattnet som kokat ihop med oljan i. Häll det jämt över riset och på med ett lock som är klätt med ett rent kökssläng.

9. Ställ kastrullen på plattan igen. Kolla så att du inte glömt sänka värmen! Låt riset stå en stund, känn efter en 10 min om det är klart.

Klart att Servera! 🌷

☺️

Smaklig Måltid❣️

Kram, Carolina.

En kommentar Lägg till din

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s