Carbonada

En typisk Chilensk rätt. En mustig och ganska tjock soppa tack vare alla ingredienserna som kokar ihop tillsammans. Som ett mellanting mellan en soppa och en gryta i konsistensen för att beskriva den rätt. 

Det börjar bli höst på riktigt nu känns det som. Och kallt i lägenheten är det med. Var ute på långpromenad igår med Lunita och när vi kom hem fixade jag snabbt en sallad till mig själv eftersom jag hoppat över frukost och var jättehungrig. Men klockan var redan rätt mycket, Paulo skulle komma hem någon timme efter och jag behövde fixa ihop något snabbt till middag. En värmande soppa kände jag för just för att jag varit så frusen hela dagen. Rätt som det var hade klockan hunnit bli 16.

Paulo började sin Serieteckning & Illustrationskurs igår kl 17 och jag hade bara hunnit tina upp köttfärs. Snabbt som attan hackade jag lite grönsaker och satte igång med middagen. Carbonada skulle det bli. Fräste i princip bara samman allt i grytan, täckte med vatten och lät det koka ihop. Soppan hann inte riktigt bli klar innan vi var tvugna att sticka men jag tänkte att den nog blir det av själva värmen även fast jag var tvungen att stänga av plattan. Och visst var den klar till vi kom hem. Det var bara att värma upp igen, duka bordet och äta. Och Krille kom hem precis samtidigt som vi. Perfekt!

Normalt sätt, om vi inte varit tvugna att sticka iväg så hade nog soppan iallafall inte behövt speciellt mycket längre tid att koka klart. Men det är, som det står i mitt recept, bara att se efter så potatisen, pumpan och riset/ pastan blir klar.

Jag hade i ris denna gång då jag hade lite färdigkokt ris i kylskåpet. Det var det allra sista jag la i soppan medan jag värmde upp den igen när vi kom hem. Annars gillar jag att ha pasta i. Nån mindre variant så som snabbmakaroner eller liknande. Det går ju så mycket fortare att koka klart. Om man vill kan man utesluta bådeoch och bara ha potatis. Ibland knäcker jag i ett eller två ägg och rör försiktigt om så det fördelar sig lite lätt så att man fortfarande kan se äggvitan som små trådar i soppan… Jag hade ingen paprika hemma så denna gång gjorde jag utan men annars brukar jag ha det också, så jag har skrivit ner det i receptet.

Här är mitt recept;


Carbonada

Ingredienser, ca 6 portioner

• 300 g köttfärs

• 1 gul lök, hackad

• 2 vitlöksklyftor, finhackade

• 2 selleristjälkar,

• 1/2 röd paprika, delad i mindre bitar/ tärnad

• 2 tärnade morötter

• 3 medelstora potatisar, tärnade

• 1 tsk paprikapulver

• 1 tsk spiskummin

• 1 tsk torkad oregano

• Svartpeppar

• Chilipulver/cayennepeppar/torkade chiliflingor

• 1 tärning kycklingbuljong

• 1/2 dl ris eller pasta, gärna en mindre variant så som makaroner t.ex.

• 6 kuber fryst hackad spenat/ 1 stor näve färsk, hackad

• 1/4 skalad och delad butternutpumpa eller vanlig bit pumpa, delad i mindre kuber

• 2 dl frysta ärtor, majs & paprikamix

• 1 liten burk majskorn

• 1 dl hackad färsk koriander

• cirka 1 liter vatten

• Salt efter smak

Gör såhär;

1. Fräs lök, morötter, selleri, potatis och vitlök i en lagom stor gryta på medelvärme med olja tills löken börjar mjukna och bli genomskinlig.

(Tillsätt även riset om du valt att göra med ris istället för pasta.)2.
Tillsätt kryddorna samt kycklingbuljong och blanda väl tillsammans med en liten skvätt vatten.3.
Släng på köttfärsen och bryn ihop med allt.

4. Häll därefter i pumpabitarna, spenaten, täck med vatten och rör om. Låt koka på medelvärme en 5-10 min.

(Om du valt att göra soppan med pasta häller du i den nu.)5.
Slutligen häller du i ärt-, majs- och paprikamixen samt koriandern. Koka upp och känn efter så potatisen, pumpan, riset/pastan är mjuk. Då är soppan klar. Smaka av med salt om det behövs.

Frysta ärtor, majs & paprikamix, fryst hackad koriander som jag alltid har hemma och extra majs på burk. 👌🏽
Alla ingredienser i så allt får koka samman.

Klart!

Smaklig Måltid!

❤️

Kram, Carolina

🍴🇨🇱

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s