Chili Con Carne

En favorit vi aldrig tröttnar på här hemma. Enkel att svänga ihop och går med fördel att variera genom att servera med olika tillbehör så som antingen ris, potatis eller bröd, sallad, nachos t.ex. Även valet av bönor går att byta ut eller om man ska ha kött i eller ej.

Jag tycker om smaken från tacokryddan så jag använder gärna en påse i om jag har hemma. Annars blandar jag kryddorna själv. Inte särskilt svårt. Spiskummin, vitlök, chili och färsk koriander är min bas i kryddningen.

Ibland blandar jag bönor, både vita och svarta helst. Men kidneybönor funkar också.

Oftast lagar jag denna maträtt efter att ha haft Tacos till middag dagen innan! Det blir alltid över mat och jag tycker den perfekta lösningen att använda resterna är i en Chili con carne. Då åker även majskorn i och färsk tärnad tomat. Steker lite extra köttfärs och gör precis som receptbeskrivningen.

En klick creme fraiche på är super smarrigt! Eller riven ost.

♥️

Chili Con Carne

Ingredienser, ca 5 portioner

• 500 g köttfärs

• 1 gul lök, hackad

• 2 vitlöksklyftor, finhackade eller pressade

• 1/3 grön eller röd paprika, tärnad

• 1 påse tacokrydda (eller egen kryddblandning; 1 tsk spiskummin, 1 tsk paprikapulver, 1 tsk torkad oregano, vitlökspulver, chili, salt & peppar.)

• 1 tärning kycklingbuljong

• 1 burk finkrossade tomater

• 1 burk vita bönor i tomatsås (eller svarta- /kidneybönor

• stark chili efter behag ( finhackad färsk eller flingor/pulver)

• ca 1/2 kruka hackad koriander (eller persilja om man föredrar det. Toppa gärna med resten av krukan vid servering.)

• salt & peppar efter smak

Gör såhär;

1. Stek lök och paprika ca 5-10 min till mjukt. Tillsätt köttfärs och stek tills det är helt genomstekt.

2. Häll i tacokrydda och buljongtärning samt en skvätt vatten (1dl) så att buljongtärningen löser upp sig. Vänd därefter ner krossade tomater följt av bönor.

(Jag använder gärna tomatsåsen som de vita bönorna ligger i men om man vill kan man skölja av dem först. Använder jag svarta- eller kidneybönor, silar och sköljer jag dem innan jag häller ner dem i grytan.)

Låt puttra under omrörning då och då, ca 10-15 min.

3. Tillsätt hackad koriander eller persilja, smaka av med med lite chili, salt & peppar efter smak.

Servera till exempel med ris, sallad, avokado, tortillabröd eller nachos.

Smaklig Måltid!

♥️

Kram, Carolina.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s