Empanadas de Pino

🇨🇱 Äkta Chilenska Piroger 🇨🇱

Liksom alla recept som finns i världen så har även alla sitt eget sätt att göra eller krydda och tillföra smak i sina rätter. Det går inte att säga att det bara finns ett sätt eller att ett recept är det ända rätta. Men för att få till en traditionell rätt bör man ändå alltid följa ett grundrecept.

Chilenska Empanadas har nog många smakat på och jag vet att det redan finns många recept på nätet men likadant här så har de flesta sitt sätt att göra dem på. Jag har läst många olika recept och smakat på en hel del olika Empanadas i både smak och former och trots att det kan variera från milda eller starkare smaker till rökiga aromer och mer eller mindre av det ena eller det andra som till exempel mer lök eller mindre lök så är det en smaksak. T.o.m tillförsel av någon extra ingrediens som egentligen inte ingår eller att man blandat ihop alla ingredienser i själva köttfärsen. Det finns till exempel i vissa delar i Chile där man blandar i en mängd russin i köttfärsen. En del föredrar gröna oliver än svarta. Även konsistensen på degen samt smaken på den, storlek eller tjocklek.

I slutändan så har ändå alla sina huvudingredienser inkluderade på ett eller annat sätt och det är det som är det viktigaste för att få till den äkta chilenska pirogen. Dessa ingredienser är enligt sedvanlig traditionell ordning: köttet som egentligen är finhackad/finstrimlad kött, löken som ger pirogerna smak och gör dem saftiga, den hårdkokta äggklyftan/skivan, oliven och sina en eller två russin per pirog. Men som sagt, alla har sitt sätt att baka dem på som just för den enskilde är rätt sätt.

Jag måste ändå tillägga att trots de olika händer som bakat och som jag smakat från så går jag ändå alltid troget tillbaka till min mammas Empanadas. Inte så konstigt egentligen, man föredrar nog alltid sin mammas mat. Det är ju den man vuxit upp med och är van vid. Givetvis är hon den som lärt mig att baka chilenska empanadas. Det här är hennes recept med ungefärliga mått och tack vare henne har hon fört traditionen vidare till mig vilket även jag kommer att göra till mina barn genom mina recept. En chilenare bör ju absolut kunna baka chilenska piroger annars är man inte en riktig chilenare!? 😉 Hihi.!  Att kunna baka Empanadas är minst lika viktigt som att föra vidare sitt hemspråk, trots att vi är födda och uppvuxna i Sverige, generation efter generation.

Här är; Lelas recept

Empanadas de Pino

ca 30 st

Ingerdienser till köttfärsen

1,5-2 kg finhackat/finstrimlat nötkött eller köttfärs

2 kg gul lök

2-3 msk oregano

2-3 msk paprikapulver

ca 1 tsk stark chilipulver efter eget behag, gärna merquen om ni har

(1 tsk spiskummin)

ca 1 msk salt efter smak

2-3 msk olja att steka i

•1 skvätt vatten, ca 1 dl


Ingredienser till degen

2 kg vetemjöl

250 g rumstempererat smör

2 msk salt

ca 3 koppar ljummet vatten/ ca 6 dl

Eventuellt lite bakpulver men det är inte något måste, degen blir perfekt utan. Smaksak. (1-2 tsk) Jag gör alltid utan.


Övrig fyllning

ca 8 kokta ägg

Russin, 1-2 st/ pirog

Svarta oliver, till exempel spanska eller Kalamata, 1-2 st/ pirog – gärna urkärnade

1-2 ägg att pensla med


Gör såhär;

Bäst är att steka ihop köttfärsen dagen innan men det går bra att göra samma dag bara du arbetar med en någorlunda kall köttfärs.

1. Börja med att skala och hacka löken.

I en stor gryta, stek löken länge på medelvärme tills den blir riktigt mjuk, karamelliserad och nästan är genomskinlig. Cirka 30 min. Eventuellt en skvätt vatten kan komma att behövas. Detta för att koka löken ännu mjukare. (Hjälper även mot gassubstanser som kan orsaka sura uppstötningar i magen.)

2. Tillsätt köttfärsen och kryddorna. Stek och blanda ihop väl tills allt är genomstekt och smakerna fått blanda ihop sig med köttet. Cirka 30 min. Smaka av och känn om det är lagom saltat och kryddigt. Ställ sedan åt sidan så det får svalna.

3. Koka äggen i en kastrull med kallt vatten tills det börjar koka och ta sedan tiden. 5-6 min blir bra. (Detta kan man även göra under tiden man steker köttet)

4. Sätt igång med degen.

Häll upp mjölet i en stor skål och tillsätt smöret i klickar, saltet och lite vatten åt gången medan du blandar ihop med händerna. Tillsätt mer vatten vid behov. När degen känns lagom bra kan du fortsätta arbeta ihop den på bakbänken till slät, smidig och jämn i konsistens. (Degen ska inte vara klibbig!) Låt den sedan vila en liten stund under bakduk eller plast så att den inte blir torr.

5. När äggen är klara, skala och skiva dem antingen i runda skivor eller i klyftor. Bara de räcker till alla piroger. Häll upp oliver och russin i små skålar.

6. När köttfärsen svalnat och du har allt färdigförberett kan du börja forma dina piroger.

Börja med att sätta på ugnen till 200c.

Enklast för mig är att portionera upp degen och forma små bollar á 60 g / boll och ha dem alla färdiga under bakduk eller plast tills det är dags att fylla.

Kavla ut degen på bakbord utan mjöl så att den blir ca 2-3 mm tjock och lite mer oval i form likt ett ägg med nederdelen lite bredare än toppen. Det blir på detta sätt lättare att vika över och försluta pirogen. 😉

Ta ca 1-1,5 vanlig bordssked med köttfärs och lägg ungefär precis under mitten på den utkavlade degen. Tillsätt 1 äggskiva/klyfta, 1 oliv och 1-2 russin i varje pirog.

Förslut pirogen väl genom att fukta lite lätt på fingertoppen och dutta på nederdelen av degen innan du drar överdelen över fyllningen och lätt trycker till så att pirogen stängs. (Ibland behöver man inte fukta fingret, degen är rätt fet)

Du kan ta bort lite deg med en kniv eller pizzaskärare om det blir mycket deg över på kanten.

Här nedan följer ett exempel på hur du kan vika en pirog;

img_5430

img_5431

img_5432

img_5435

Här har jag vikt pirogerna på olika sätt som de kan se ut. Ju fler gånger man gör desto bättre blir man på att vika. Den första längst upp till höger som jag tryckt med gaffel på kanten, sådär brukar jag göra mina friterade ostpiroger. Den tredje längst ner till vänster är jag inte alls van vid att göra men som det sägs; ”Övning ger färdighet”. 👍🏽

Vispa ihop ägg och pensla pirogerna, gör ett eller två hål på dem så att de inte spricker under gräddningen. Det har hänt mig och då rinner massa saft från fyllningen ut på plåten vilket kan göra att de fastnar och kan då gå sönder, men man lär ju sig av sina misstag! ☺️

Grädda i mitten av ugnen, +200c i ca 20 minuter eller tills att de blivit gyllenbruna. Håll gärna koll på dem!

img_5439

Dina Empanadas är nu redo att avnjutas! ❤️

Servera gärna med lite sallad, chilisås/ Aji pebre; chilensk chilisås och ett glas rött!

🍴🍷🇨🇱

Salud y Buen Provecho! – Skål och Smaklig Måltid!

img_5445

Kram, Carolina. ❣️👩🏽‍🍳

https://carolinasfood.com/2018/10/21/aji-pebre/

8 kommentarer Lägg till din

 1. Angela SANDOVAL skriver:

  me dieron ganas , se ven super ricas .

  Gillad av 1 person

  1. Muchas gracias! Ojalá pruebes mi receta y sobre todo que te gusten! ☺️

   Gilla

 2. Elle skriver:

  Hej,
  Jag bara undrar ifall degen inte ska ha jäst och/eller jäsa? Står eventuellt några teskedar bakpulver men är det tillräckligt?

  Gilla

  1. Hej! Nej, degen ska inte ha någon jäst. Pirogerna är tunt utkavlade och ska inte jäsa som bröd. En del har i lite bakpulver vilket gör degen lite tjockare och då på ett ungefär ett par 2-3 tsk. Själv har jag aldrig använt bakpulver i mina piroger och tycker inte man behöver det. Men det är upp till var och en. 🙂 /Carolina

   Gilla

 3. patrod74 skriver:

  Hej Carolina! Hur lång tid innan kan man förbereda degen? Innan den ska in i ugnen? Vill förbereda så mycket som möjligt men vill ändå att empanadas ska vara nygjorda när vi ska äta.
  Med vänliga hälsningar
  //Patricia

  Gillad av 1 person

  1. Hej Patricia! Man kan göra den dagen innan om man vill men helst inte mer än två dagar, bara att plasta in och lägga in i kylskåpet. Ta fram den någon timme innan du ska göra pirogerna så att degen blir rumstempererad, på så sätt är den lättare att arbeta med. Köttfärsen kan du gärna göra dagen innan också och låta den vara kall när du viker ihop. Då rinner inte saften ut och det blir lättare att göra pirogerna.
   Hoppas de blir goda! Lycka till! ❤️
   Med vänlig hälsning,
   Carolina.

   Gilla

   1. Patricia skriver:

    Tack, snälla du! ❤❤

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s