Granola

Att vakna till ett solsken rakt in i sovrummet betyder glädje och ett brett leende från öra till öra. Tänk vad lite sol kan göra! Men det är inga konstigheter, våren är väl ändå på väg nu hoppas jag. Ska skriva ner mitt recept på egengjord Granola tänkte jag. Det är hur enkelt som helst och mycket godare än müsli som finns att köpa i matbutik. Tycker jag iallafall. Dessutom är det hälsosammare med egengjord om du väljer att göra med mindre socker eller ännu bättre utan och använda något annat naturligt sötningsmedel som t.ex honung eller agave sirap. Det bästa är att du kan välja att ha i precis vad du än vill; nötter, frön, torkad frukt & bär av alla slag, vilket man oftast inte kan om man köper färdigt.

Här är mitt recept;

7 dl havregryn

2 dl valnötter

2 dl sötmandel

1 dl hasselnötter

1 dl solrosfrön

1 dl pumpafrön

1/2 dl linfrön

1/2 dl chiafrön

1 dl torkade tranbär

1 dl russin

2 msk malen kanel

1 msk malen kardemumma

Pressad juice från 1 apelsin

1/2 dl honung

1 dl vatten

En ugnsplåt med bakplåtspapper på.

Gör så här;

Sätt ugnen på 175 C

Grovhacka valnötter och mandel. Blanda ihop nötter, frön, havre och kokos i en skål. Rör sedan ihop apelsinjuice, honung, vatten, kanel och kardemumma i en separat kopp och häll sedan över allt i skålen med de torra ingredienserna och blanda allt väl. Häll i eventuellt lite mer vatten om du tycker att det behövs. Ska dock inte bli degigt, bara så allting fuktar till sig! Sprid över allt ur skålen på plåten med bakplåtspapper och in i ugnen i mittersta delen, 30 min. När 30 min gått, ta ut plåten och blanda i russin och tranbär. Lägg tillbaka plåten i ugnen om du tycker att det behövs rostas lite extra. Det är en smaksak. Jag hade in plåten i ugnen en stund till då jag ville ha granolan lite extra crunchy.

Klart!

IMG_3078

Förvara i en burk med tättslutande lock.

IMG_4876

Ps: Jag skulle haft i gojibär i granolan men fick tyvärr inte köpa när jag  var och handlade. Kassörskan visste inte varför men när jag sedan kom hem och berättade för min sambo så kollade han upp och hittade flera artiklar som skrivit om att stora partier gojibär återkallats p.g.a att halten av bekämpningsmedlet propargit låg över gränsvärdet. 22 olika bekämpningsmedel, där flera av dem överskrider de gränsvärden som är satta inom EU samt ett mögelgift har hittats i 12 olika gojibärprodukter. Inte så lämpligt för mig att äta nu när jag har ett litet liv i magen som kan ta stor skada av sånt här, även om det handlar om intag i stora mängder under långa perioder. Men jag är väldigt mån om vad jag äter, speciellt nu och väljer helst att handla ekologiskt.

#JustSaying

Kram, Carolina.

http://www.sydsvenskan.se/2017-01-25/stort-parti-torkade-bar-aterkallas-fran-sveriges-ica-butiker

http://www.expressen.se/halsoliv/halsa/gift-upptackt-i-populara-halsobaret/

FullSizeRender(9)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s