Persiskt Ris! 

Jag har många gånger fått frågan om hur jag kokar mitt ris. Faktum är att, trots att jag inte är från Iran så kokar jag i princip bara ris på persiskt vis. Receptet har jag fått från min mamma som även hon alltid kokar sitt ris såhär. Hon i sin tur har lärt sig genom persiska vänner sen många många år tillbaka. Jag har så gott som vuxit upp med många traditionella rätter från det persiska köket och älskar det! Och som jag nämnde i mitt sista inlägg så skulle nästa vara persiskt ris. Här är mitt recept;

Persiskt Ris, ca 4 portioner.

3 dl basmatiris

2 tsk salt

Vatten att koka i

2-3 msk rapsolja.

Gör såhär;

Mät upp ris och lägg i en skål. Börja med att skölja riset väl med varmt vatten från kranen. Häll rinnande vatten i skålen tills det täcker riset och rör runt strålen samtidigt. Vattnet blir vit från stärkelsen. Häll av och repetera detta ett par gånger tills att vattnet börjar bli klart och låt sedan skålen stå med vatten i minst 30 min eller tills att vattnet börjar koka. (Du ska alltså koka upp vatten i en kastrull först med saltet i INNAN du lägger i riset!)


Mängden vatten i kastrullen är ungefär bara så att det blir ca 2 cm kvar av övre kanten på kastrullen. När vattnet börjar koka, häll då av vattnet som riset har legat i och lägg i riset i det kokande vattnet.Rör om och låt riset koka ca 3-4 minuter eller tills att riskornen börjar få små ränder..


Häll av vattnet i durkslag.


Häll sedan i 1 dl kallt vatten igen i kastrullen


och ca 2-3 msk rapsoljaKoka upp vatten och olja.

Häll av i en kopp och sänk värmen på plattan till 2.


Sedan ska riset i kastrullen igen.

Fixa till så riset blir ett fint och jämt litet berg i kastrullen och gör sedan några hål med träsleven i riset.
Nu ska vattnet och oljan i.


Klä ett lock med ett rent kökssläng.


Ställ kastrullen på plattan igen. Kolla så att du inte glömt sänka värmen! Låt riset stå en stund, känn efter en 10 min om det är klart.


Servera! 💕


Buen Provecho! – Smaklig Måltid! ✨👌🏽

Kram Carolina❣️ 👩🏽‍🍳

8 kommentarer Lägg till din

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s